Sběratelů je e na světě spousta. Od těch menších, kteří za celý život vytvoří jen menší sbírku, po ty největší, kteří svému koníčku obětují většinu života. Sbírat se dá víceméně cokoliv. Jaké sběratele potkáme nejčastěji, a které sbírky jsou nejpodivnější?

Běžní sběratelé

Běžnými sběrateli můžeme označit lidi, kteří obvykle svůj život sbíráním pouze doplňují, a sbírají předměty především kvůli zábavě, nebo ze zájmu. To samozřejmě ještě neznamená, že jejich sbírka nemusí mít hodnotu, která by se časem zvyšovala. Mezi takové patří například filatelisté, kteří si do alb ukládají nejrůznější známky, které sehnali na cestách, či dostali od známých. Ti zapálenější pak hledají i cennější známky různě po starožitnictvích, nebo na internetových aukcích, a nebojí se do nich investovat peníze, jelikož dobře rozumí jejich hodnotě. Dalším takovým druhem sběratele je sběratel autíček. Tito lidé sbírají realistické modely aut, ať už se jedná o napodobeniny historických vozů, či nejmodernější kousky. Nesbírají však obyčejné angličáky, ale skutečné modely, které jsou přesnými replikami jejich předloh. Ti nejzapálenější si je pak nechávají vyrábět na zakázku. Neopomeňme ani sběratele slonů, tedy konkrétněji figurek slonů, kterých seženete všude na světě nespočet, v různých tvarech, velikostech, z různých materiálů. Vybrat dárek pro tyto sběratele není pak vůbec těžké.

model autíčka

Historičtí nadšenci

Zde lze mluvit o sběratelích, kteří nesbírají jeden konkrétní druh předmětu, ale sbírají různé věci, které se vážou k nějakému historickému období, či události. Zde už se jedná o nákladnější koníček, protože historické předměty, které lze zakoupit, už mívají vyšší cenu, a tak musí oni sběratelé hodně zaplatit, aby si získali nový kousek do své sbírky.

bojová loď

Kuriózní sběratelé

A nakonec jsou zde sběratelé, jejichž sbírky bývají poněkud odlišné, a jejich okruh je menší, než u ostatních sběratelů. Ti tvoří své sbírky na základě něčeho, co je fascinuje. Může se jednat například o předměty policejních důkazů různých zločinů, které se jim podařilo nelegálně získat. Dále pak například ti, kdo jsou mnohdy označování za fetišisty, sbírají třeba spodní prádlo. Náboženští fanatici, kteří sbírají předměty, na nichž se zázrakem objevila tvář nějakého svatého, a další.